Oefentherapie Mensendieck Beilen

Gezond bewegen kun je leren

Bekkenklachten

Welkom

Mensendieck

De Praktijk

Vergoeding

Aanmelding

Bekkenklachten uiten zich vaak als pijn in onderrug/bil, maar ook liespijn en pijn bij het schaambeen of in het been komen voor. Vaak zijn deze klachten aanwezig met langdurig zitten, opstaan, omdraaien in bed, lang staan, bukken en tillen. De klachten komen zowel voor bij mannen als vrouwen. Bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap vraagt een specifieke behandeling waar Brigit Batterman ook specifieke scholing voor heeft gevolgd.

 

Het bekken vormt de verbinding tussen romp en benen en bestaat uit een ring van 3 botten die een stevig fundament vormen waar de wervelkolom op rust. De ring wordt bij elkaar gehouden door het goed in elkaar passen van de botten, door banden en spieren. Als de stevigheid van die ring wegvalt, ontstaan klachten. Soms kunnen de gewrichten tussen de botten vastzitten en ontstaat een onbalans in de spieren die zouden moeten samenwerken.

Door te zorgen dat het bekken weer goed in elkaar zit en in de juiste stand gehouden wordt tijdens uw aktiviteiten, vermindert de overbelasting op het bekken. Met behulp van oefeningen en houdingscorrectie gaan de spieren en het bekken weer blijvend beter functioneren.

Bekkenpijn rondom de zwangerschap heeft vaak te maken met hormonale veranderingen, waardoor de banden die het bekken bijeen houden losser worden om ruimte te geven aan de baby. Dit is een normaal proces, dat langzaam verloopt, zodat het lichaam tijd heeft zich aan de veranderingen aan te passen.

Soms kan het lichaam zich onvoldoende aanpassen, of wordt het gebied door een verkeerde houding, ligging van de baby extra belast. Hierdoor komen de banden onder grote druk en gaan spieren snel verkrampen. Door de houding te veranderen, het bekken extra ondersteuning te geven, en goed naar het lichaam te luisteren, lukt het veelal om de zwangerschap goed uit te dragen. Na de bevalling verdwijnen de klachten vaak weer snel.

 

Zwangerschap